Jätehuolto
Jätehuolto
Jätehuollon viranomaistehtävät hoitaa Kymen jätelautakunta, joka on yhdeksän kunnan yhteinen viranomainen.
Päätökset jätehuoltomääräyksistä poikkeamisesta (jäteastian tyhjennysvälin muutokset ja yhteisten jäteastioiden käyttö ym.) tehdään Kymen jätelautakunnassa, jonne myös ilmoitukset ja anomukset tulee lähettää.
Jätelautakunnan yhteystiedot ja kiinteistön jätehuollon järjestämistä koskevia lomakkeita löydät osoitteesta kymenjatelautakunta.fi/fi/asiointi
Kompostointi-ilmoituksen voit täyttää sähköisesti Kymen jätelautakunnalle linkistä: Kompostointi-ilmoitus
-
Haminassa jätehuollon valvonta kuuluu Haminan lupavaliokunnalle. Siten ilmoitukset laittomista kaatopaikoista, roskaantumisesta tai muusta jätehuollon laiminlyönnistä tai toimimattomuudesta tehdään Haminan ympäristönsuojeluun.
-
Kymen jätelautakunnan uudet jätehuoltomääräykset tulevat voimaan 1.6.2023.
Jätehuoltomääräykset koskevat Haminan, Kotkan ja Kouvolan kaupunkeja sekä Iitin, Lapinjärven, Miehikkälän, Mäntyharjun, Pyhtään, Pertunmaan ja Virolahden kuntia. Jätehuoltomääräykset tarkentavat jätelain määräämiä jätehuollon yleisiä periaatteita sekä antavat ohjeet paikallisesta jätehuoltojärjestelmästä.
-
Etelä-Kymenlaakson kunnat ovat keskittäneet asukasneuvonnan Kymenlaakson Jäte Oy:n tehtäväksi. Näin kaikki asukkaat saavat yhtenäistä neuvontaa jätteiden lajitteluun ja hyötykäyttöön.
Asukasneuvonnan puhelinnumero: (05) 744 3473
sähköposti: neuvonta@kymenlaaksonjate.fiKymenlaakson Jäte Oy:n kotisivuilta saat hyödyllistä tietoa jätehuollosta mm. lajitteluohjeet.
-
Haminan alueella sijaitsevat Rinki Eko-pisteet eri kierrätettäville materiaaleille löydät seuraavan Kymenlaakson Jätteen sivuilta.
Lisätietoja:
Ympäristöpäällikkö Tapio Glumoff, puh. 040 511 9819, ympäristötarkastaja Kirsi Seppälä, puh. 040 511 9819 ja ympäristötarkastaja Riiko Ritvanen, puh. 040 503 1043
– valvonta ja lupa-asiat, biojäteneuvonta -
Haminan kaupungissa on voimassa kiinteistön haltijan järjestämä kiinteistö kohtainen (ent. sopimusperusteinen) jätteenkuljetusjärjestelmä, joka on ulotettu koko kaupungin alueelle. Asiakas tekee kuljetussopimuksen suoraan kuljetusta hoitavan yrityksen kanssa. Laskutuksen tekee jätekuljetusta hoitava yrittäjä. Hinnoittelu noudattaa vapaan kilpailun periaatetta.
Kiinteistö kohtaisessa jätteenkuljetuksessa kuljetetaan asumisessa syntyvät muut kuin vaaralliset jätteet. Vaarallinen jäte on aina eroteltava ja toimitettava ao. vastaanottopisteisiin. Jätelain mukaan hyötyjätteet on eroteltava muusta jätteestä ja toimitettava ekopisteisiin.
Jäteastia
Kiinteistöjen jäteastioiden tulee olla koneellisesti tyhjennettäviä. Jätesäkkitelineet ovat poistuneet käytöstä.Jäteilmoitus
Jäteastia tyhjennetään kahden viikon välein tai useammin. Harvempi tyhjennysväli edellyttää jätehuoltoviranomaisen lupaa.Kotitaloudet voivat tehdä:
- ilmoituksen elintarvikejätteiden kompostoinnista
- hakea pidennettyä jäteastioiden tyhjennysväliä, mikäli siihen on perusteltu syy
- ilmoituksen yhteisistä jäteastioista.
Täältä löydät tarvittavia lomakkeita tulostettaviksi.
Järjestettyä jätteenkuljetusta Haminan alueella hoitavat:
Vehkalahden Jäte ja Kuljetus Oy
Jätehuollon valvonta ja neuvonta
Ympäristönsuojeluviranomainen valvoo jätehuoltoa ja roskaantumista jätelain ja -asetuksen nojalla. Jätelainsäädännön tavoitteena on ehkäistä ja torjua jätteistä aiheutuvaa haittaa ja vaaraa terveydelle ja ympäristölle. Jätelaissa velvoitetaan ensisijaisesti vähentämään jätemääriä ja hyödyntämään jäte (esim. kierrätys- tai käyttöenergiana). Mikäli jätettä ei voida hyödyntää sijoitetaan se asianmukaisesti kaatopaikalle tai toimitetaan jatkokäsittelyyn, kuten vaaralliset jätteet ongelmajätelaitokselle.
Jätteet lajitellaan hyöty-, bio-, vaaralliseen ja loppujätteeseen. Jätteiden lajittelusta ja keräysvälineistä on annettu ohjeita jätehuoltomääräyksissä, joita saat tulostettua jätehuollon sivuilta tai voit noutaa asiakaspalvelupisteestä ja ympäristötoimistosta. Lajitteluneuvontaa tms. saat myös Kymenlaakson Jäte Oy:n asukasneuvonnasta.
Lisätietoja jätehuollon operatiivisista asioista:
Ympäristöpäällikkö Tapio Glumoff, 040 511 9819 -
-
Risujen ja haravointijätteiden keräyspaikka on Haminan jäteasema. Haravointijätteen vastaanottohinta jäteasemilla on 8 euroa/ m 3. Kymenlaakson Jätteen jäteasemilla on yhtenäinen hinnasto, josta päättää vuosittain alueen jätehuoltoviranomainen eli Kymen jätelautakunta. Osasta jätteitä peritään vastaanottomaksu, jolla katetaan kuljetuksesta ja käsittelystä aiheutuvia kustannuksia.
Haketuskelpoisten oksien ja risujen vastaanotto on maksutonta kaikilla Kymenlaakson Jätteen jäteasemilla, myös Haminassa. Kymenlaakson Jäte kuljettaa jäteasemille tuodut oksat, risut ja haravointijätteet Keltakankaan jätekeskukseen. Haravointijätteet käsitellään jätekeskuksen omassa biokaasulaitoksessa ja jalostetaan mullaksi, jota voidaan käyttää piha- ja viherrakentamiseen. Haketuskelpoiset oksat hyödynnetään polttoaineena Keltakankaan jätekeskuksessa sijaitsevassa lämpökeskuksessa.
Laajennuksen myötä on tullut tilaa myös muille uusille jätelajeille
Puutarhajätteiden lisäksi Haminan jäteasemalle on laajennuksen myötä tullut tilaa kerätä myös muita uusia jätelajeja. Jäteasemalle voi jatkossa tuoda kipsijätettä ja saniteettiposliinia ja kaatopaikkajätettä. Näistä jätteistä peritään hinnaston mukainen maksu. Hinnaston ja tarkemmat lajitteluohjeet saa Kymenlaakson Jätteen verkkosivuilta www.kymenlaaksonjate.fi sekä suoraan jäteasemalta.
Haminan jäteaseman yhteystiedot
Suokalliontie 131, 49400 Hamina, p. 040 199 1193