Vaihe 2
-
Hulevesiä ovat rakennetuilta ja vettä läpäisemättömiltä pinnoilta kertyvät sade- ja sulamisvedet sekä perustusten kuivatusvedet. Hulevesiä imeytetään paikallisesti alueilla, joissa maaperä on siihen sopivia. Mikäli hulevesiä ei voida paikalliseti imeyttää, joudutaan hulevedet johtamaan hulevesiviemäriä ja ojia pitkin sopivampaan maastoon ja vesistöihin. Haminassa hulevesiä johdetaan viheralueille, kosteikkoihin ja mereen.
Hankkeessa on kehitetty paikkatietoaineistoa pintavaluntareiteistä ja kartoitettu potentiaalisia hulevesien imeytys- ja käsittelypaikkoja. Potentiaalisten hulevesien hallintapaikkojen soveltuvuutta on analysoitu mm. maaston profiilin, valuma-alueen koon ja kunnossapidon näkökulmasta. Hallintapaikkojen kartoituksessa on huomioitu olemassa olevat kosteikot, puistot ja viheralueet, jotka tulisi säilyttää. Hankkeessa tuotettuja aineistoja voidaan hyödyntää alueiden käytön ja rakentamisen suunnittelussa.
-
Hankkeen toisessa vaiheessa jatkettiin hulevesien laadullista tutkimusta kaupungin eri alueilla. Tavoitteena oli selvittää miten laskuojan kaivuu vaikuttaa veden laatuun. Tutkimuskohteena oli Myllyoja, josta on otettu vesinäytteitä keväästä 2023 alkaen. Muita vaiheen 2 näytteenottopaikkoja ovat olleet Lelu (uusi lumenkaatopaikka), Merikadun hulevesikaivo ja Horjalviikin teollisuusalue.
-
Hankkeessa on tavoitteena kiinnittää huomio tavanomaisiin työ- ja toimintatapoihin, joilla voidaan parantaa hulevesien laadullista hallintaa. Keväällä 2024 työkohteena oli Myllyojan kaivuu.
Myllyojan kautta mereen päätyy ison valuma-alueen vesiä. Ojan varrella on moottoritie, junarata ja viljeltyjä peltoja. Ojaan johdetaan vesiä myös pienteollisuusalueelta ja talousmetsistä.