Taidenäyttelyt ja galleriatilat

AJANKOHTAISTA:

No onkos tullut kesä? Joulukuu tuo taidenäyttely-rintamalla Haminan Kirjastogalleriaan ainutlaatuisen ja lämmintunnelmaisen rauhoittumisen keitaan joulunalusajan ohjelmaan, ja vuodenvaihteen yli.
Itseoppinut, maalaamisen ilon ja terapeuttisen voiman löytänyt “oman elämänsä taiteilija” on saanut näyttely-idean Auringonpilkkuja-instagram -tilinsä myötä. Taulujen aiheina ovat sekä eri värien voimauttava vaikutus että itämaisvaikutteiset symbolit, mm. Lotus-kukat ja mandalat. Näyttely on avoinna pääkirjaston alakerrassa kirjaston aukioloaikojen mukaan 3.1.2025 saakka, Joulun ja vuodenvaihteen aukiolot huomioiden.
Lue lisää näyttelystä.

Tapahtumakuvassa valkoisella pohjalla kuva ruskean ja valkoisen sävuisestä mandalamaalauksesta.
Kuva: Maija Simolan maalaamissa mandala-tauluissa löytyy runsaasti värien kirjoa kirkkaista väreistä hyvin maadoittaviin ja hillittyihin sävyihin.

Vuodenvaihteen jälkeen Kirjastogalleriassa on huoltokuukausi ja vuoden 2025 ensimmäisenä näyttelynä gallerian valloittaa Lasten Kulttuuriviikkojen ohjelmistoon syntyvä meri- ja ystävyys -aiheinen toiminnallisia osia sisältävä näyttely koko perheelle.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –


YLEISTÄ:

Haminan kulttuuripalvelut järjestää näyttelytoimintaa vuoden ympäri Haminan pääkirjaston Kirjastogalleriassa ja kesäkaudella Galleria Ruutikellarissa. Lisäksi pääkirjastolla Kasper-salissa on jatkuvasti esillä pysyvä Oiva Toikan lasilinnut -kokoelmanäyttely, joka avautui marraskuussa 2019. Haminan kaupungin lahjoituksena saamassa kokoelmassa on kaikkiaan 606 lasilintua.

Oiva Toikan uniikit lasilinnut -kokoelma Haminassa käsittää huikean määrän 606 erilaista taidelasilintua. Kuva: Marja Seppälä

Galleriatilat


– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Ars Hamina 2024 -kesänäyttelyt taidetta moneen makuun!

Haminan Galleria Ruutikellari

Roopertinkatu 8, 49400 Hamina. Tila ei ole esteetön (portaita).

AUKIOLOT:
kesä-elokuu 5.6. – 1.9.
ke–su klo 11–18 (ma–ti kiinni)
syyskuu 6.9. – 28.9.
ke–pe klo 12–19, la–su klo 10–16

Juha Metso: Tää menee näin, ke 5.6. – su 30.6.

Valokuvanäyttelyssä sukelletaan pää edellä aikamatkalle musiikin vuosiin 1977–2017. Näyttelyyn liittyy myös kotkalaisen Juha Metson julkaisema Tää menee näin – Vuoden biisit 1977–2017 -kirja (Like), jossa paljastetaan biiseistä ja niiden tekijöistä paljon uutta ja yllättävää. Näyttely nimi tulee Pelle Miljoonalta, joka aloitti Olen kaunis-albumiversion sanoilla: ”Hei älä tuu selittää mulle, kuuntele tää juttu, tää menee näin”.

kuva: Juha Metso, IggyPop

Markku Hirvelä: Uudenkuunyönä, ke 10.7. – la 3.8.

Näyttelyn keskeinen teos on hiiltyneestä puusta ja kelosta tehty tilateos Jos suru savuaisi. Sen lähtökohtana on Lapin sodassa 1945 poltetut talot ja kylät. Teos viittaa ihmislajin historiassa toistuvaan sotien tragediaan. Tilateosta säestävät pronssiveistokset, joissa ihmishahmot vaeltavat unenomaisessa, mystisessä maisemassa.

kuva: Markku Hirvelä, Uudenkuunyönä. 2022. Pronssi.

Anna Uschanov: Vuosirenkaat, ke 7.8. – la 31.8. (kahden taiteilijan töiden vuoropuhelu tilassa)

Taiteilija on kiinnostunut metsässä tapahtuvista hitaista ja miltei näkymättömistä muutoksista, ja toisaalta metsäympäristössä näkyvistä nopeista, ihmisen aiheuttamista jäljistä. Maalauksiaan varten Uschanov on havainnoinut puun lahoamista ja katoamista ja yrittänyt paikantaa materiaalissa tapahtuvaa hidasta muutosta. Teokset ja niiden tekeminen ovat yritys hypätä ihmisen ajasta metsän aikaan.

kuva: Anna Uschanov, Muodonmuutoksia (osa 2).

Anni Maajärvi: Metsän osia ja muita vaikutelmia, ke 7.8. – la 31.8. (kahden taiteilijan töiden vuoropuhelu tilassa)

Näyttely tutkii orgaanisten muotojen ja pintojen kauneutta. Pääroolissa on puu, jota kuvataan eri lähtökohdista. Veistokset, installaatiot ja koruteokset on tehty keramiikasta, tekstiilistä, puusta ja emaloidusta kuparista. Teokset leikittelevät luonnollisen ja epäluonnollisen vaikutelman välillä, ja kutsuvat ajattelemaan omaa metsäsuhdetta sekä luonnon jatkuvaa muutosta.

kuva: Anni Maajärvi, Metsän osia.

Espoon Taiteilijakilta ry: Suoja, pe 6.9. – la 28.9. (ryhmänäyttely)

Espoon Taiteilijakilta ry:n ryhmänäyttelyssä Suoja tarkastellaan yksityisiä ja julkisia tiloja. Näyttely rakentuu neljän toisiinsa kietoutuvan alateeman ympärille muotoinaan maalaukset, veistokset, grafiikka, valokuva, sekä installaatiot.

kuva: Pekka Kaikkonen, Grammichele 2. 2024. Sekatekniikka.

Haminan pääkirjasto, Aulatila

Rautatienkatu 8, 49400 Hamina

AUKIOLOT:
kesä–elokuu 4.6.–29.8
ma–ti klo 11–19, ke–su klo 11–18 

Haminan kansalaisopiston puukkokurssit: Puukkonäyttely 

Esillä kursseilla valmistettuja Vöyrin puukkoja sekä Putkiluupäisiä, korukivihelaisia puukkoja. Tila on esteetön pyörätuolia käyttäville asiakkaille.

kuva: Kauhavalainen.

Haminan pääkirjasto, Kasper-sali
Oiva Toikka -lasilintukokoelma & vaihtuvat pienoisnäyttelyt

Rautatienkatu 8, 49400 Hamina

AUKIOLOT:
kesä–elokuu 11.6.–31.8., ma–ti 11–19, ke–su 11–18,
2.9. alkaen avoinna kirjaston syysaukiolojen mukaan.
(Huom! Juhannuksena 21.–23.6. suljettu ja aatonaaton aukiolo klo 15 saakka.)

Päivikki Puonti: Kuuden vuoden runopolku

Päivikki Puonnin runokirjoista koostettu runonäyttely. Tila on esteetön pyörätuolia käyttäville asiakkaille.

Haminan pääkirjasto, Kirjastogalleria

Rautatienkatu 8, 49400 Hamina

AUKIOLOT:
kesä–elokuu 5.6.–31.8.
ke–su klo 11–18, ma–ti suljettu. (Huom! Juhannuksena 21.–23.6. suljettu ja aatonaaton aukiolo klo 15 saakka.)
syyskuu 6.9.–28.9.
ma–pe klo 11–19, la klo 10–14 (su kiinni)
Tila on esteetön pyörätuolia käyttäville asiakkaille. Kulku rakennuksen takakautta. Ohjeet henkilökunnalta.

Kristiina Sario: Armour, ke 5.6. – su 30.6. (kahden taiteilijan töiden vuoropuhelu tilassa)

Näyttelyn Armour teemat kietoutuvat myyttisen maskuliinisuuden ja tyttöyden ympärille. Tarina pojasta, josta tulee initaatioriittimäisten koettelemusten kautta mies, elää vahvana mm. eurooppalaisessa kulttuuriperinnössä. Mutta tytöt pysyvät tyttöinä. Sarion temperamaalauksissa tätä asetelmaa ravistellaan.

kuva: Kristiina Sario: Viimeinen ranta. 2024. 75 x 90 cm, munatempera koivuvanerille.

Antti Nieminen: Unikuvia, ke 5.6. – su 30.6. (kahden taiteilijan töiden vuoropuhelu tilassa)

Unikuvia-sarja on saanut innoituksen Outi Heiskasen näyttelystä Ateneumissa ja on omistettu hänelle. Veistossarja koostuu paristakymmenestä pienoisveistoksesta, jotka on toteutettu piensarjoina taidegrafiikan tapaan, niin että jokainen teos on uniikki yksilönsä. Antti Niemisen taide on vapaata assosiaatioita: teoksilla on (useimmiten) nimet, mutta kokija saa kernaasti nimetä ne itselleen sopiviksi.

kuva: Antti Nieminen, Ajatus. 2022. Pronssi.

Mänttärin sukuyhdistys: Mänttärin suku taiteessa – Kuvataidetta, keramiikkaa ja veistoksia, ke 10.7.–la 3.8. (ryhmänäyttely)

Mänttärin sukuyhdistyksen juhlavuoteen koottu, järjestyksessään kahdeksas ryhmänäyttely on mahdollisimman kattava läpileikkaus Mänttärin suvun taiteilijoiden teoksista. Näyttely myös verkkogalleriassa: www.niinipuu.fi.  Näyttely kuuluu Mänttärin Sukuyhdistyksen 90-vuotisjuhlavuoden ohjelmaan sekä sukujuhlaviikonlopun 20.–21.7. viettoon.

kuva: Arto Mänttäri

Mikko Ranki: 80 Plus, ke 7.8. – su 31.8.

Juhlavuosinäyttelyssä on esillä kotkalaisen Mikko Rankin öljyvärimaalauksia ja akvarelleja, uutta ja hiukan vanhempaakin kuvataidetta vuosikymmenten ajalta. 

kuva: Mikko Ranki maalaa. 

Mikko Rankin suuri, Hamina Tattoo -aiheinen maalaus on Hamina Tattoo -sotilasmusiikkifestivaalin ajan näytteillä Haminan Raatihuoneelle, valtuustosaliin ja hallitushuoneeseen johtavalla tasanteella. Maalaus on esillä Raatihuoneen tilaisuuksissa tapahtumaviikon ajan. 

Ao3@3am: Analogue Attraction, pe 6.9. – la. 28.9.

Neljän jäsenen taiteilijakollektiivin Ao3@3am Analogue Attraction -näyttelyn kantava teema on aikuiseksi kasvaminen populaarikulttuurin parissa. Teokset suuntaavat katseen syväluotaavasti lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiin 2000-luvun alussa ja fanikulttuurin vaikutukseen identiteetin muodostumisessa. Ao3@3am pyrkii luomaan tilan, jossa on turvallista tutkia populaarikulttuurin vaikutusta henkilön kasvuun ja identiteetin muodostumiseen kuvataiteen kontekstissa – tila ilman pelkoa vähättelystä, syyllistämisestä tai häpeästä teemoihin tai tekniikoihin liittyen, mitä kollektiivin jäsenet ovat omalla urallaan sekä opiskeluaikoina monesti kokeneet. 

Näyttelykokonaisuus koostuu kollektiivin taiteilijoiden teoksista sekä näyttely kerrallaan kasvavasta interaktiivisesta Hagioskooppi-installaatiosta. Se on kollektiivin muovaama toisinto 2000-luvun alun teinin pyhimmästä piilopaikasta: omasta huoneesta. Installaatio rohkaisee kävijää astumaan tähän aikakapseliin ja olemaan vuorovaikutuksessa sen kanssa. Tavoitteena on, että kävijät voivat tutkia teemoja ja visuaalisia elementtejä, joilla oli suuri vaikutus tuon ikäpolven nuoriin.

Haminan Lipputornin näyttelytilat ja kesäinfo-piste:

Kaivokatu 6, 49400 Hamina

AUKIOLOT:
kesä–elokuu 5.6.–4.8., ke–pe klo 9–15, la klo 9–14, su klo 10–14. Tila ei ole esteetön (portaita).

Seppo Saukkonen: Rakkaudesta maalaustaiteeseen, mereen ja musiikkiin

Taidemaalari Seppo Saukkosen maalauksista eri puolille Haminaa kuratoidussa kattauksessa löytyy mm. Hamina Tattoo-, meri- sekä musiikkiaiheisia töitä. Niitä on tilalähtöisesti valikoitu ja ripustettu esille kolmessa paikassa. Lipputornin ensimmäisessä kerroksessa on esillä mm. Saukkosen Hamina Tattoo -aiheisia töitä.

Lipputornin toisessa kerroksessa on mahdollista tutustua Haminan Lippumaailman näyttelyyn. 

kuva: Seppo Saukkonen, Tattoo-paraati Raatihuoneella. 2020.

Suolamakasiinin kesänäyttelytila 

Tervasaari, 49400 Hamina

AUKIOLOT:
kesä–elokuu 5.6.–4.8., ke–su klo 10–15. Tila on esteetön pyörätuolia käyttäville asiakkaille.

Seppo Saukkonen: Rakkaudesta maalaustaiteeseen, mereen ja musiikkiin

Taidemaalari Seppo Saukkosen maalauksista eri puolille Haminaa kuratoidussa kattauksessa löytyy mm. Hamina Tattoo-, meri- sekä musiikkiaiheisia töitä. Niitä on tilalähtöisesti valikoitu ja ripustettu esille kolmessa paikassa. Haminan Tervasaaren entisessä Suolamakasiinissa voi nähdä mm. meriaiheisia maalauksia. 

kuva: Seppo Saukkonen, Viulistin vapaus. 2023.

Tullimakasiini

Tervasaari, 49400 Hamina

AUKIOLOT:
kesä–elokuu 3.6.–31.8., ma–su klo 10–15. Tila ei ole esteetön (portaita).

Legendaarinen Patu Patanen tarjoilee:

Korvatunturin ulkosatama Tervasaaren Hamina n60.56 e27.18 – satama aikojen alusta – today, historiaa, viihdettä, huumoria, huuhaata Raatihuoneelta 1000000 millimetriä, jokaiselle jotakin

Patasen Tullimakasiini, schengen tulli- ja raja-asema, rantakapakka, kirkko ja museo tajoaa vieraille silmänruokaa ja juomaa joka janoon (mm. spesiaali ”joulukusi”-ryyppy). Laiturissa on myös joulupukin punainen laiva (S/S Hyöky / Helsinki sekä muita aluksia mm. M.S. Merikarhu, joka on osa Haminan kaupungin museoiden erikoisempia tiloja. Rantakapakka Pirtubaarin yhteydessä toimii mervintage-tavaran myyntinäyttely, eli ”humpuuki-teltta”. Lisäksi tontilta löytyy mm. Suomenlahden Miinanraivaajien muistomerkki aito merimiina ja Haminan Mursun muistokivi, Suomen kaunein puuvene Myrskyluodon Maija (summalaista tekoa) sekä englantilainen Oolannin sodan soututykkivene Ark Royal. Tullimakasiinissa merellistä nähtävää on kolmessa kerroksessa.

kuva: Tullimakasiinin isäntä ja SS Hyökyn kapteeni Patu Patanen. Oolreit!

Villa Jaakkola Haminan Reitkallin kylällä

Pitkäkuja 204, 49520 Reitkalli

Pariskunta Nuppu ja Ismo Forsmannin tilalta Haminan Reitkallissa löytyy mm. suosittu kesäkahvila Riihikahvila maankuuluine vohveleineen. Maatilamatkailu- ja majoituspalvelujen ohella tila tarjoaa puitteet taidenäyttelyjä sekä tapahtumille ympäri vuoden, vain n. 14 km Haminan Raatihuoneelta luoteeseen. 

Seppo Saukkonen: Rakkaudesta maalaustaiteeseen, mereen ja musiikkiin, ti 2.7. – su 4.8.

Taidemaalari Seppo Saukkosen maalauksia Villa Jaakkolan Riihikahvilassa sekä Anttonin juhlatilassa ti 2.7.–su 4.8. Näyttelyn aukioloajat noudattelevat Villa Jaakkolan tapahtumien aikaisia – sekä kesäkahvilan aukioloaikoja: www.villajaakkola.fi.

Reitkallin uusi kyläyhdistys juhlii toimintansa käynnistymistä Villa Jaakkolassa Kamarimusiikkia kyliin -konserttisarjan Etkot Schumannien tapaan-konsertin merkeissä ti 2.7. klo 17.00. Hamina Tattoo -viikolla ti 30.7. klo 17.30 Anttonin juhlatilassa puolestaan ihastuttaa MPK Lounais-Suomen soittokunnan Käyn ahon laitaa -konsertti. 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Oletko kiinnostunut näyttelytiloista omaa näyttelyäsi varten? // Are you interested in exhibition spaces for your own exhibition?

(English below)

Haminan Kirjastogallerian ja Galleria Ruutikellarin näyttelytilat ovat avoimessa haussa 26.8. – 29.9.2024. Valintapäätökset tehdään ja ilmoitetaan jo 18.10. mennessä hakijoille.

Haminan kulttuuripalvelut alkoi vuonna 2022 valmistella maksuttomien näyttelytilojen, pääkirjaston Kirjastogallerian ja Galleria Ruutikellarin keskitettyä vuosittaista näyttelyhakua aikaisemman ympärivuotisen varauskäytännön tilalle. Tavoite on jäsentää näyttelytoimintaan kohdistuvaa työtä sekä luoda hakuprosessista tasa-arvoisempi ja saavutettavampi taidekentän toimijoille. Hausta on tiedotettu Haminan kaupungin verkkosivujen ohella myös Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan taideseurojen, valtakunnallisten taideseurojen ja Haminan kulttuuriyhdistysten välityksellä.

Näyttelyhaku vuodelle 2025 järjestetään jo 26.8. – 29.9.2024 ja valintapäätökset valmistuvat 18.10. mennessä. Näin valituilla taiteilijoilla olisi vielä mahdollisuus sisällyttää valintatieto mahdollisiin taiteilija-apurahahakemuksiin syksyn hauissa. 

Siirry näyttelytilan hakemukseen (Forms-lomake) tästä.

Näyttelyhakuun voi osallistua yksityishenkilönä, yhdistyksenä, työparina tai ryhmänä. Valinnat tehdään hakemuksiin liitettyjen kuvaustekstien ja mahdollisten liitteiden perusteella. Näyttelyvalintoihin vaikuttaa hakijoiden aikataulutoiveiden ja näyttelyjen teknisten tarpeiden yhteen sovittaminen.

Haettavia näyttelytiloja on kaksi luonteeltaan erilaista (tilojen pohjakartat ja tekniset tiedot jäljempänä). Samalla hakemuksella voi tarjota näyttelyä molempiin tiloihin. Näyttelyajat ovat noin 3-4 viikon pituisia. Tilat ovat maksuttomia, eikä mahdollisista teosmyynneistä peritä provisiota.

Kulttuuripalvelut kehittää Galleria Ruutikellaria uuden kuvataiteen näyttelypaikaksi ja tila profiloituu pääasiassa ammattitaiteen galleriaksi. Galleria Ruutikellarin näyttelypitäjille maksetaan 400 euron suuruinen näyttelyn pystytyspalkkio/näyttely. Näin on haluttu poistaa edes osittain taloudellisia esteitä sille, että Haminaan voi tuoda näyttelyn hieman kauempaa. Ruutikellarin näyttelyt ovat avoinna kesällä 2025 poikkeuksellisesti vain kesä- ja heinäkuun ajan. Kirjastogallerian tilassa on huoltotauko tammikuun ajan. Helmikuulle haetaan teemallisesti lapsille kohdennettua näyttelyä osaksi alueellista Lasten Kulttuuriviikot -festivaalia.

Palautetta ja kysymyksiä näyttelyhausta voi lähettää osoitteeseen: kulttuuri@hamina.fi.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Are you interested in exhibition spaces for your own exhibition?

Hamina Library Gallery and The Gunpowder Magazine Gallery; the Exhibition Open Call for year 2025 is open on 26th of August – 29th of September 2024.

In 2022 Hamina Cultural Services started to prepare a centralized annual Exhibition Open Call for free exhibition spaces: The Library Gallery and The Gunpowder Magazine Gallery. This open call is due to replace the previous year-round reservation practice. The goal is to develop better structures to the work related to exhibition activities and to create a more equal and accessible application process for artists and other operators in the art field.

The Open Call is open 26th of August – 29th of September at 23:59. Applications will be processed during the beginning of October and selections will be completed and the selected artists/other operators are contacted on 18th of October latest. Thus the selected artists may use the information on their possible grants applications. 

The application form (Forms) here.

The open call may be participated as an individual, an association, a working couple or a group. Hamina Cultural Services makes the exhibition selections based on a short written exhibition proposal and the possible images, sketches or photographs attached to the proposal. The selections will take into account the availability of desired dates and the ability or resources of Cultural Services to meet the technical requirements of the exhibition proposals.  

There are two exhibition spaces that are quite different (floor maps of the exhibition spaces and technical data can be found as pdf file links down below). One may offer an exhibition for both spaces and for several alternative months per year with the same application. All the exhibition periods are about 3-4 weeks long. The facilities are free of charge, and no commission is charged for possible sales of art works.

Hamina Cultural Services is developing The Gunpowder Magazine Gallery as a new visual art exhibition space, and the space is mainly profiled as a professional art gallery. An exhibition building fee for 400 euros / exhibition is reserved for the artists in order to remove some financial obstacles and make it possible to bring an exhibition to Hamina from a wider region nationally. The Gunpowder Gallery is open exceptionally only in June and July 2025. The Library Gallery is suitable not only for visual arts, but also for handicrafts and association activities, and is open for exhibitions from February to December. The Library Gallery has a maintenance break in January. For the February spot we are looking for an exhibition specially made for children since the program of a regional Childrens’ Culture Weeks festival. 

Feedback and questions about the exhibition open call can be sent via E-mail: kulttuuri@hamina.fi.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

Näyttelytilojen kartat ja tekniset tiedot // the maps and technical data of the gallery spaces:

Galleria Ruutikellari // The Gunpowder Magazine Gallery
Pohjakartta // Floor map

Kirjastogalleria // The Library Gallery

Tietosuojaseloste näyttelyhaun tiedonkeruuseen liittyen.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –