Huoltajalle
-
Lukio-opiskelu on teoreettisempaa kuin opiskelu peruskoulussa. Lukiossa opiskelijan vastuu ja vapaus kasvavat. On tärkeää, että opiskelija oppii tehokkaan ja itselle sopivan tavan oppia. Opiskelutekniikoihin saa tarvittaessa apua erityisopettajalta. Tärkeää on halu oppia ja tahto kehittää omia opiskelutaitoja.
Lukion oppitunneilla käytetään pääsääntöisesti digitaalisia oppimisympäristöjä ja oppimateriaaleja. Opiskelijat saavat koululta käyttöönsä kannettavan tietokoneen koko lukion ajaksi. Tietokonetta käytetään myös ylioppilaskirjoituksissa ja koeviikon kokeissa.
Oppitunnit lukiossa ovat 75 minuutin pituisia. Tämä tarkoittaa sitä, että opintojakson tunteja on 3 kertaa viikossa eli päivän aikana on vähemmän eri aineita kuin yläkoulussa.
Lukiossa lukuvuosi jakautuu 5 periodiin. Yksi periodi kestää 7-8 viikkoa. Jokaisen periodin jälkeen on koeviikko ja lukujärjestys vaihtuu periodin vaihtuessa.
Lukion opintojaksoista saa opintopisteitä ja niitä pitää tulla vähintään 150 op koko lukion aikana. Lukio-opinnot jaetaan pakollisiin ja valinnaisiin opintojaksoihin. Pakollisia opintoja on 94 tai 102 riippuen matematiikan valinnasta. Ylioppilastutkinto pohjautuu sekä pakollisiin että valtakunnallisiin valinnaisiin opintojaksoihin, eli ne on hyvä käydä ennen yo-kokeisiin osallistumista.
Lukio suoritetaan yleensä 3 vuodessa. Mutta yhä enemmän opiskelijat haluavat tehdä lukion 3,5 tai 4 vuoteen. Syitä pidentämiseen voivat olla esimerkiksi harrastukset, korkeat tavoitteet tai terveydelliset seikat. Opintojen pidentämisestä sovitaan opinto-ohjaajan kanssa.
Lukio antaa opiskelijalle mahdollisuuden tehdä yksilöllisiä ja joustavia valintoja. Opinto-ohjaajan ja ryhmänohjaajan opastuksella nuori voi suunnitella oman etenemisensä ja aikataulunsa ja huomioida näin esimerkiksi harrastusten ja opiskelun yhteensovittamisen parhaalla mahdollisella tavalla.
-
Laajennettu oppivelvollisuus tuli voimaan vuonna 2021. Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto).
Oppivelvollisuuden laajentuessa opiskelijalle maksuttomiksi tulivat
- opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muut materiaalit
- opintojen suorittamiseksi tarvittava tietokone ja laskinlisenssi
- ylioppilastutkinnon suorittamiseksi edellytettävät viisi koetta, myös hylättyjen uusiminen
- vähintään seitsemän kilometrin koulumatkat ilman omavastuuosuutta
Oppivelvollisuuslaki tuli voimaan 1.8.2021. Hakeutumisvelvoitetta koskevat säännökset tulivat voimaan 1.1.2021.
-
Wilma on pääasiallinen kanava kodin ja koulun väliseen yhteydenpitoon. Huoltajat saavat Wilma-tunnukset, kun opiskelija aloittaa lukion.
Wilmassa voi:
- seurata opiskelijan opintoja ja arvosanoja
- nähdä opiskelijan lukujärjestykset ja tulevat kokeet
- seurata ja kuitata poissaoloja
- anoa vapaata
- olla yhteydessä opettajiin ja koulun henkilökuntaan.
Wilmaan kirjaudutaan osoitteella https://hamina.inschool.fi/
Huoltajan Wilma-tunnukset poistuvat automaattisesti, kun opiskelija täyttää 18 vuotta. Huoltajan tunnukset saa uudelleen toimimaan, jos opiskelija pyytää toimistosihteeriä tai opinto-ohjaajan laittamaan huoltajalle oikeudet.
-
Opiskelijalla on velvollisuus osallistua opetukseen, jollei hänen poissaololleen ole perusteltua syytä (Lukiolaki § 30).
Opintojaksolta ei voi olla poissa kuin hyväksyttävästä syystä. (Sairaus, anottu ja myönnetty loma tms.)
Lupa muusta kuin sairaudesta johtuvaan poissaoloon tulee pyytää etukäteen.
Luvan myöntäjä riippuu pyydettävän lupa-ajan pituudesta:
- yksittäiseksi oppitunniksi luvan myöntää ao. aineen opettaja
- enintään kolmeksi päiväksi ryhmänohjaaja
- edellä mainittuja pidemmäksi ajanjaksoksi rehtori
Huoltaja anoo opiskelijalle luvan poissaoloon vapaamuotoisella Wilma-viestillä.
Opiskelijan tulee selvittää poissaolonsa opintojakson opettajalle mahdollisimman pian Wilman kautta. Poissaoloilmoituksessa tulee kertoa syy poissaololle. Alle 18-vuotiaan opiskelijan poissaoloselvityksen tekee huoltaja Wilmassa. Koeviikolla sairauspoissaolo ilmoitetaan etukäteen kokeen pitäjälle.
Opintojakson suorittaminen keskeytyy, mikäli opiskelija on poissa ilman etukäteen anottua lupaa enemmän kuin kolme oppituntia (75 min.), pois lukien sairaustapaukset.
Poissaolijan velvollisuus on ottaa selville tunneilla käsitellyt asiat ja kotitehtävät. Opinto-ohjaajalla, erityisopettajalla, kuraattorilla, psykologilla tai terveydenhoitajalla käynneistä sekä koulun edustustehtävistä ja esim. opiskelijakunnan hallituksen kokouksista tulleet poissaolot eivät johda opintojakson keskeytymiseen, mutta opiskelijan on ilmoitettava ne opintojakson opettajalle.
Poissaolot ryhmänohjaustuokiosta ja -tunnilta sekä koulun yhteisistä tilaisuuksista selvitetään ryhmänohjaajalle.
-
Lukiossa ei ole käytössä loma-anomuskaavakkeita. Huoltaja anoo luvan poissaoloon vapaamuotoisella Wilma-viestillä. Luvan myöntäjä riippuu pyydettävän ajan pituudesta.
- yksittäiseksi oppitunniksi luvan myöntää opintojakson opettaja
- enintään kolmeksi päiväksi ryhmänohjaaja
- edellä mainittuja pidemmäksi ajaksi rehtori
-
Järjestämme sekä lukion ykkös- että kakkosluokkalaisten huoltajille huoltajaillat syksyllä loka-marraskuun aikana. Huoltajailtojen ajankohta ilmoitetaan Wilmassa ja nettisivuilla.
Kannustamme huoltajia olemaan ympäri vuoden matalalla kynnyksellä yhteydessä opettajiin tai koulun henkilökuntaan, jos tarvetta ilmenee.