Viisi lehmää laitumella.

Maaseutu täynnä kesän makuja!

Keväällä startanneet Haminan kaupungin elinvoimajohtajan Luonnollisesti landella -yrityskierrokset saivat jatkoa heinäkuun alussa. Lähiruokaa ja paikallisia makuja päästiin maistelemaan aamupalan merkeissä heti päivän ensimmäisessä vierailukohteessa, Aholafarmilla. Tuula ja Jukka Aholan luotsaama maatilamatkailua tarjoava kasvinviljelytila sijaitsee Haminan Kannusjärvellä. Aholafarmilla voi nauttia erilaisista elämyksistä sekä herkullisesta lähiruoasta, esimerkiksi Kymenlaakson Menun muodossa. Elinvoimajohtaja Mia Hämäläinen ja maaseutupäällikkö Tuula Ahonen pääsivät vierailulla testaamaan yhtä yrityksen järjestämää aktiviteettia, offroad-ajelua maastoautolla. Aholafarm tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten tuottajien kanssa ja pyrkii mahdollisuuksien mukaan hankkimaan aterioiden raaka-aineet omasta maakunnasta.

Kaksi naista seisoo ruokapöydän ääressä.
Tuula Ahola (oik.) esitteli aamupalan menun ja raaka-aineiden alkuperän Mia Hämäläiselle (Kuva: Emmi Kuivainen).

Aholafarmilta matka jatkui Maatalousyhtymä Kivelän tilalle Turkian kylään. Lypsykarjatilalla on pitkät perinteet, sillä suvun juuret ulottuvat aina 1600-luvulle asti. Tilan isännyys siirtyi Kivelän veljeksille sukupolvenvaihdoksen myötä vuonna 2015, ja he ovat kehittäneet toimintaa vanhempiensa jalanjäljissä. Vierailulla tutustuttiin vuonna 2020 valmistuneeseen pihattonavettaan, joka on yksi tilan isoista muutoksista ja investoinneista. Neljän lypsyrobotin pihatto hyödyntää nykyaikaista tekniikkaa ja tilaa on lähes 300 lehmälle. 

Lehmät syövät apetta.
Vuonna 2020 valmistuneessa pihattonavetassa on tilaa lähes 300 lehmälle (Kuva: Mia Hämäläinen).

Seuraavana vierailukohteena oli Onkamaalla sijaitseva Lahden marjanviljelytila, joka myös jatkojalostaa marjoja juomiksi ja pakasteiksi. Tuoretuotteiden valikoimaan kuuluvat mansikat, vadelmat, karhunvatukat, mustikat ja herneet. Avomaanviljelyn lisäksi mansikoita ja vadelmia viljellään myös kasvutunneleissa. Tila suosii avomaanviljelyssä biologista kasvinsuojelua, mutta kasvutunneleissa kemiallisia kasvinsuojeluaineita ei käytetä ollenkaan. Satokaudella tuoremarjoja on mahdollisuus ostaa suoramyyntipisteistä ja tilan yhteydessä olevasta marjapuodista. Lähialueen vähittäiskaupat myyvät juomia ja pakastemarjoja ympäri vuoden.

Nainen seisoo rakennuksen edessä ja nojaa isoon maassa olevaan mansikkaan.
Tilan yhteydessä sijaitsevasta marjapuodista on mahdollisuus ostaa tuoremarjoja ja muita tuotteita. Kuvassa Mia Hämäläinen (Kuva: Emmi Kuivainen).

Seuraavaksi siirryttiin Lahden Tilan naapurissa olevalle Pohjolan Tilalle. Kyseessä on ylämaankarjan kasvatukseen keskittyvä luomutila, jonka pihapiiristä löytyy myös kanoja, sikoja ja uusimpina tulokkaina Ranskanluppakanit. Tilalla palvelee myös sopimuksen mukaan avoinna oleva tilapuoti, josta on mahdollista ostaa tilan naudoista valmistettuja tuotteita. 

Ruskeat ja mustat ylämaankarjan naudat ovat laitumella.
Ylämaankarja on sopeutunut ympärivuotiseen ulkokasvatukseen (Kuva: Emmi Kuivainen).

Lounaalle suuntasimme Virolahdelle, Klamilan satamassa toimivaan kesäravintola Bistro & Bar Potkuriin. Kauniissa merimaisemassa sijaitseva Potkuri tarjoilee sesongin satoa, ja suosii luomu- ja lähiruokaa. Ravintolan menu elää sesongin ja saatavuuden mukaan, joten ruokalista voi vaihtua jopa päivittäin. 

Kolme ruoka-annosta pöydällä.
Bistro & Bar Potkurissa oli tarjolla kesän makuja monessa muodossa (Kuva: Emmi Kuivainen).

Maukkaan lounaan jälkeen poikettiin vielä ostoksille Takaladon lihakauppaan. Takaladon Liha on palveleva lihakauppa, joka maustaa ja palvaa tuotteensa itse. Lihatiskissä on tarjolla vain 100 % kotimaisia lihatuotteita aina makkaroista ja leikkeleistä grillituotteisiin. Lihamyynnin lisäksi yritykseltä on mahdollista tilata tarjoilut erilaisiin juhliin tai vaikka kokonainen palvipossu juhlapöytään!

Rakennuksen edessä seisoo musta paketti auto, jonka kyljessä lukee Takaladon Liha.
Takaladon Lihan oman myyntipisteen lisäksi makkaroita ja palvituotteita voi ostaa lähialueen kaupoista (Kuva: Emmi Kuivainen).