Maaseutupalvelut

Luminen tie, jonka vieressä pellolla kaksi puuta ja lato.

Haminan maaseutupalvelut tuottaa Haminan, Kotkan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden yhteistoiminta-alueen viljelijätukihallinnon palvelut. Tehtäviimme kuuluu myös muun muassa eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin ylläpito.

Teemme yhteistyötä maaseutuyrittäjien kanssa tuomalla esille maaseudun yrityksiä ja niiden palveluita. Vuonna 2024 alueellamme on 501 aktiivitilaa, joiden pääasiallinen tuotantosuunta on kasvinviljely. Viljelyksessä oleva peltopinta-ala on yhteensä noin 24 800 ha.

Toimistomme palvelee Haminan satamassa (toimistokeskus Kuorsalo) ajanvarauksella!

Lomituspalvelut alueellamme hoitaa Etelä-Suomen lomituspalvelut.

Yhteystiedot

Sähköposti
maaseutupalvelut(at)hamina.fi

Postiosoite
Puistokatu 6
49400 Hamina

Käyntiosoite
Toimistokeskus Kuorsalo, 2. kerros
Satamantie 4
49460 Hamina

Haminan maaseutupalvelut on näyteikkuna eteläisen Kymenlaakson maaseudulle. Maaseutupalvelut tuottaa Haminan, Kotkan, Pyhtään, Virolahden ja Miehikkälän yhteistoiminta-alueen viljelijätukihallinnon palvelut, mutta on myös monipuolinen maaseudun kehittäjä. Tuula Ahosen luotsaama innovatiivinen porukka järjestää tapahtumia maaseudulla yhteistyössä alueen yrittäjien ja muiden toimijoiden kanssa, vierailee kouluilla ja tekee toimialat ylittävää yhteistyötä kaupunginhallinnossa.

Viestintäkoordinaattori Saija Räty, Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Ajankohtaista

Eh­dol­li­suu­den opas 2025

Oletko jo tutustunut viljelyn monipuolistamiseen tai sosiaaliseen ehdollisuuteen? Lue lisää uusista ehdollisuuden vaatimuksista Ruokaviraston julkaisemasta ehdollisuuden oppaasta 2025. (13.02.2025)

Ehdollisuuden opas 2025
Pellon läpi kulkee oja.

Kipsin levityksen tukihaku on auki!

Kipsin levityksen tukihaku on jälleen avoinna aluehallinnon asiointipalvelun kautta osoitteessa www.kipsinlevitys.fi. Tarkemmat hakuohjeet löytyvät KIPSI-hankkeen verkkosivuilta.
Hakualue on nyt laajentunut ja tukea myönnetään 50 000 ha tavoitteen täyttymiseen asti. Jos siis toivot peltojesi kipsikäsittelyä, tukihakemus kannattaa jättää mahdollisimman pian! KIPSI-hanke päättyy tämän vuoden loppuun. Avautunut tukihaku on todennäköisesti viimeinen mahdollisuus hakea KIPSI-hankkeen kautta myönnettävää peltolohkojen kipsinkäsittelyyn oikeuttavaa tukea. (24.01.2025)
Lue lisää KIPSI-hankkeesta
Pilvet taivaalla ja rikkakananhirssikasvustoa pellolla.

Tunnelmia Vi­ro­lah­del­la jär­jes­te­tys­tä kes­kus­te­lu­ti­lai­suu­des­ta

Rikkakananhirssiä pidetään yhtenä pahimmista rikkakasveista, joten ei ihme, että se aiheutti keskustelua myös marraskuussa Virolahdella järjestetyssä viljelijöiden keskustelutilaisuudessa. Käy lukemassa maaseutu.fi-sivustolla julkaistu juttu tilaisuudesta! (13.12.2024)

Lue juttu täältä
Sininen taivas ja pilvet taivaalla. Vehnäpellon takana on metsää.

Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen verk­ko­kou­lu­tus on avautunut!

Ympäristökorvauksen verkkokoulutus on nyt avautunut Vipu-palvelussa!
Koulutus koskee maatiloja, jotka ovat valinneet tänä vuonna peltotukien haussa ympäristökorvauksen ilmasto- ja ympäristökoulutus -toimenpiteen. Koulutuksen voi suorittaa kuka tahansa maatilan osallisista ja suoritusaikaa on huhtikuun 2025 loppuun asti. (08.11.2024)
Lue lisää koulutuksesta täältä
Sininen taivas, metsä ja vehnäpelto.

Suomen CAP-suun­ni­tel­man muutokset hyväksytty

Komissio hyväksyi Suomen CAP-suunnitelman muutokset 10.10.2024. Keskeisimmät muutokset liittyvät viljelykiertovaatimuksen rinnalle käyttöön otettavaan viljelyn monipuolistamiseen, nuorten viljelijöiden aloitustuen yrittäjätulovaatimuksen keventämiseen ja nuorten viljelijöiden tulotuen ammattitaitovaatimuksen lievennykseen. Lisäksi muutoksia tulee viljelijätukien perusvaatimusten valvontaan ja seuraamuksiin. (14.10.2024)

Lue lisää muutoksista
Kaksi kättä pitelee maapalloa.

Ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen ilmasto- ja ym­pä­ris­tö­suun­ni­tel­ma

Ympäristökorvauksen sitoumusehtoihin kuuluu ilmasto- ja ympäristösuunnitelman laatiminen toisena tai kolmantena sitoumusvuonna. Suunnitelma on pakollinen kaikille ympäristösitoumuksen tehneille tiloille. Ruokavirasto julkaisee suunnitelmaa varten mallipohjan ja ohjeistaa tarkemmin suunnitelman teossa tämän vuoden loppupuolella. Tiedotamme asiasta lisää, kun aikataulu tarkentuu! (19.08.2024)

Lue lisää Ruokaviraston sivulta

Tulevat koulutukset

Viljapelto, jonka takana on metsä. Taivaalla on pilviä.

Kaakkois-Suomen vil­je­li­jöi­den pel­to­tu­ki­kou­lu­tus

Kevät etenee vauhdilla ja taas on tukihakukoulutuksen aika! Tervetuloa kuuntelemaan mitä muutoksia ehdollisuuteen ja muihin tukiehtoihin on tullut vuonna 2025.
Koulutus järjestetään Teamsissa torstaina 10.4.2025 klo 09:30-12:00. Koulutukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua vaan löydät osallistumislinkin maaseutuverkoston tapahtumakalenterista.
Koulutus tallennetaan ja tallenne on katsottavissa aina peltotukihaun päättymiseen asti. (21.02.2025)
Maaseutuverkoston tapahtumakalenteri
Nurmipelto, jonka takana on metsä. Sinisellä taivaalla on pilviä.

Kes­kus­te­lu­ti­lai­suus vil­je­li­jöil­le ja maa­no­mis­ta­jil­le: Vuo­kra­so­pi­muk­set

Haminan maaseutupalvelut järjestää yhteistyössä MTK-Kaakon ja MTK-Kymi-Pyhtään kanssa viljelijöille ja maanomistajille suunnatun keskustelutilaisuuden keskiviikkona 5.3.2025 klo 17:30-19:30 Haminan pääkirjaston Kasper-salissa (Rautatienkatu 8, Hamina).

Keskustelutilaisuuden aiheena on vuokrasopimukset ja asiantuntijana tilaisuudessa on puhumassa juristi Kimmo Tammi (Keskusliitto MTK).

Tilaisuus järjestetään ainoastaan paikan päällä, eikä sitä tallenneta. Ilmoittauduthan tilaisuuteen viimeistään tiistaina 25.2.2025!

Tervetuloa kuuntelemaan, kysymään ja keskustelemaan! (05.02.2025)

Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä

Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteri

Kanat kävelevät nurmikolla.

Ruokaviraston eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin sähköisessä asiointipalvelussa voit tehdä ilmoituksen eläinten pitopaikasta, eläintenpidosta ja haaskapaikoista. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.

Tee ilmoitus

Anna palautetta maaseutupalveluille!

Kynä ja lehtiö, jossa viisi erilaista hymynaamaa.

Haminan kaupungin sähköisen palautekanavan kautta voit lähettää palautetta suoraan maaseutupalveluille.

Oli kyseessä sitten kiitos, kommentti, kysymys, moite tai toimenpide-ehdotus, palvelee sähköinen palautejärjestelmä kaikissa näissä tilanteissa. Palautteita käsitellään pääsääntöisesti arkisin klo 8:00–16:00.

Palautteeseen ei tule kirjoittaa arkaluonteista tietoa, kuten henkilötunnuksia, henkilöiden nimiä tai pankkitilin numeroita.

Anna meille palautetta!