Usein kysyttä keittokehotukseen liittyen
Viimeisin tiedote aiheesta: Talousveden keittokehotus päättyy 3.11.2024
Täältä löydät usein kysytyt kysymykset ja vastaukset keittokehoitukseen liittyen.
-
Koliformisten bakteerien (pintavesisaastutukseen viittaavat bakteerit) esiintyminen ilmentää veden yleistä mikrobiologista laatua ja voi olla osoitus esimerkiksi ympäristöperäisestä likaantumisesta tai veden huonosta vaihtuvuudesta tai pintaveden pääsystä talousveden joukkoon.
-
Koliformiset bakteerit, E. coli-bakteeria lukuun ottamatta, saattavat olla peräisin muualtakin kuin ihmisten ja tasalämpöisten eläinten ulosteista kuten esimerkiksi kasveista, maasta tai teollisuusjätevesistä. Tämän vuoksi koliformisten bakteerien esiintymistä ei voida pitää suolistoperäisen saastumisen osoituksena. Koliformisten bakteerien esiintyminen ilmentää veden yleistä mikrobiologista laatua ja voi olla osoitus esimerkiksi ympäristöperäisestä likaantumisesta tai veden huonosta vaihtuvuudesta. Kun vedessä havaitaan koliformisia bakteereita, tutkitaan myös tähän ryhmään kuuluva E.coli. Tällöin voidaan saada selville, onko kyse ulosteperäisestä saatumisesta. Haminan Veden näytteissä ei havaittu tätä ulosteperäistä saatumista ilmentävää bakteeria, joten kyseessä on tällöin jokin ympäristöperäinen likaantuminen.
Lainsäädännössä annetaan talousvesille tietyt laatuvaatimukset ja-tavoitteet. Vaatimus on asetettu terveydelle erityistä vaaraa aiheuttaville muuttujille, kuten esimerkiksi ulosteperäistä saastumista ilmentävä E.Coli. Tällöin terveydensuojeluviranomainen määrää vesilaitokselle välittömiä toimenpiteitä ihmisten terveyden suojelemiseksi.
Vähemmänhaitallisten muuttujien kohdalla kyse on laatutavoitteesta, joiden merkitys ja tarvittavat toimenpiteet arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Kolimuotoisten bakteerien määrälle on lainsäädännössä annettu laatutavoite, jonka mukaan hyvässä talousvedessä ei ole osoitettavissa koliformisia bakteereja 100 ml:n näytteessä. Tämä koskee laajempaa kaupallista toimintaa, kuten vesilaitoksia ja elintarvikkeiden valmistajien omia kaivoja ym. Kotitalouden omassa kaivossa kolimuotoisille bakteereille laatusuosituksena on alle 100 pmy/100 ml. Haminan veden näytteissä havaittiin 1-4 pmy/100 ml.
Koliformisten bakteerien esiintyminen talousvedessä aiheuttaa välittömästi lisäselvityksen esiintymisen syyn selvittämiseksi ja poistamiseksi esimerkiksi verkostoa huuhtelemalla ja/tai desinfioimalla. Jos talousvedessä todetaan koliformisia bakteereita, syynä voi olla riittämätön vedenkäsittely, vedenottamolla tai verkostossa tapahtunut saastuminen esimerkiksi pintavesivalumien seurauksena tai bakteerien lisääntyminen verkostossa ja vesisäiliöissä. Toiminnanharjoittajan on harkittava vedenkäsittelyn tehostamista, jos koliformisia bakteereja on talousvedessä toistuvasti.
Talousvesiasetuksessa koliformisille bakteereille on asetettu laatutavoite 0 pmy/100 ml, (pmy = pesäkettä muodostava yksikkö). Poikkeama tavoitetasosta edellyttää aina veden mikrobiologisen laadun jatkotutkimuksia ja talousveden mahdollisen saastumisen selvittämistä.
Kolimuotoiset bakteerit talousvedessä voivat aiheuttaa vatsataudin kaltaisia oireita riippuen mm. bakteerien määrästä ja henkilön vastustuskyvystä. Siksi varotoimenpiteenä juomavesi kehotetaan keittämään.
-
Keittokehotus on purettu. Koko Haminan Veden verkoston ja vesiosuuskuntien alueella vettä voi
käyttää normaalisti. -
Mahdollisten bakteerien tappamiseksi pitää juomavesi keittää siten, että veden lämpötila pysyy vähintään 5 minuutin ajan yli 100 °C:na.
-
Mikäli käytetyn veden lämpötila nousee 100°C:een ruoanvalmistuksen aikana vähintään 5 minuutin ajaksi, voi verkostovettä käyttää ruoan valmistukseen ja leivontaan.
-
Kahvinkeittoon tulee käyttää ohjeiden mukaan ennalta kiehutettua vettä, sillä vesi ei kuumene kahvinkeittimessä riittävän kuumaksi. Myöskään keittoaika ei riitä tuhoamaan vedessä mahdollisesti olevia bakteereita.
-
Sellaisenaan syötävät elintarvikkeet kuten tuoreet vihannekset ja hedelmät on hyvä huuhdella keitetyllä vedellä.
-
Hampaita pestessä tulee käyttää keitettyä vettä tai pullovettä.
-
Vettä voi käyttää peseytymiseen ja pyykinpesemiseen.
-
Astiat voi pestä keittämättömällä vedellä ja astioita voi käyttää tiskaamisen jälkeen, kun ne ovat kuivuneet.
-
Verkostoa kloorataan verkoston puhdistamiseksi. Klooripitoisuus on kuitenkin niin pieni, että vettä voi käyttää normaalisti. Kloorin hajua voi vähentää esimerkiksi säilyttämällä vettä avoimessa astiassa tai kiehauttamalla, jolloin kloori haihtuu vedestä.
-
Kloori ja verkoston huuhteleminen voivat irrottaa putkistosta saostumia esimerkiksi rautaa ja mangaania, jotka voivat aiheuttaa veteen hajua, makua ja väriä.
-
Saastumisen syyksi epäillään verkoston saneeraus- ja rakentamishankkeiden uusien
putkiosuuksien käyttöönottoja. Tilannetta seurataan jatkossa ylimääräisin
näytteenotoin, jotta varmistutaan, ettei tilanne uusiudu. -
Lainsäädäntö määrää tietyn määrän näytteitä vesilaitoksen koosta riippuen. Haminan Veden kokoiselle vesilaitokselle 12 ns. viranomaisnäytettä vuodessa. Lisäksi vesilaitokset ottavat omavalvontanäytteitä säännöllisesti eri puolilta verkostoa sekä vedenottamoilta ja vesitorneista.
-
Eri analyysien valmistumiseen laboratoriossa menee eri aikoja. Kolimuotoisten bakteerien esiintyminen saadaan selville vuorokaudessa. Eli esimerkiksi keskiviikkona otettujen näytteiden tulokset saadaan aikaisintaan torstaina.
-
Tekstiviesti on lähtenyt kaikkiin niihin puhelinliittymiin, jotka ovat Haminan Veden asiakaspalvelun tiedossa. Asiakas voi aktivoida pyynnön tekstiviesti-ilmoituksista esimerkiksi yhtiön sähköisessä asiakaspalvelussa.
Taloyhtiöissä asukkailla ei yleensä ole yksittäisiä sopimuksia vesilaitoksen kautta, joten tekstiviestin saajana voi olla esimerkiksi isännöitsijä tai muu yhteyshenkilö, joiden pitäisi informoida asiasta eteenpäin asukkaille. Tekstiviestitiedotetta ei saada täysin korvaamaan muuta tiedottamista, mutta se on hyvä lisä tiedottamiseen.
Tiedote on julkaistu Haminan kaupungin ja Haminan Veden sivuilla ja somessa sekä jaettu paikalliselle medialle (Yle, Kymen sanomat ja Reimari).
Lisäksi terveysvalvonta tiedotti myös erikseen vesiosuuskuntia ja terveysvalvonnan valvontakohteina olevia tarjoilupaikkoja/keittiöitä, kouluja ja päiväkoteja.
Mikäli kyseessä olisi välitöntä terveysvaaraa aiheuttava ulosteperäinen saastuminen, asiasta olisi tiedotettu vaaratiedotteella. Tässä tapauksessa sitä ei katsottu tarpeelliseksi.
-
Jos haluat tiedotukset tekstiviestinä, ilmoita ajantasainen puhelinnumerosi sähköpostilla: vesilaskutus@hamina.fi (sähköpostin aiheeksi kiinteistön osoite). Muista ilmoittaa myös, mikäli puhelinnumero vaihtuu.
Tekstiviestipalveluun voidaan tallentaa yksi puhelinnumero per kiinteistö.
Huom: Palvelu ei koske rivi- ja kerrostalohuoneistoja eikä vuokralaisia.
Isännöitsijät ja kiinteistön omistajat voivat ilmoittaa puhelinnumeron.
Tarvittaessa lisätietoja antavat Haminan kaupungin terveysvalvonta ja Haminan Vesi.