YSTÄVÄMME MERI -näyttely aukeaa Haminan Kirjastogalleriassa
YSTÄVÄMME MERI -näyttely on kaikille avoinna 10.2.– 28.2. klo 12–19 Haminan pääkirjaston Kirjastogalleriassa. Toiminnallisessa näyttelyssä pääsee tutkimaan merta rannalta aina uppeluksiin saakka, satumaiseen syväsukellukseen pinnan alle.
Näyttelyssä liikutaan tosimaailman ja satufantasian rajapinnalla, tutustutaan mereen joidenkin olentojen elinympäristönä sekä mielikuvittelun ja leikin maailmana. Näyttelyssä voi tavata mm. harmaalokin ja kuutin, tempautua liikkumaan kalaparvena, sukeltaa mystiseen syvän meren meduusa-altaaseen sekä leikkeihin merenneitojen valtakunnassa. Merestä voi nauttia myös rannalta, viettää rantaelämää ja rakentaa hiekkakakkuja.
Näyttelyssä on esillä Keskikaupungin päiväkodin lasten ja aikuisten yhdessä valmistelemia töitä, sekä joistakin aikaisemmista näyttelyistä kierrätettyjä elementtejä; näyttelyyn on saatu mm. lainaksi Kotkan Taidetila Kanvaasin kuvataidetyöpajoissa syntyneitä fantastisia koralleja, jotka ovat olleet esillä Aaltoja!-festivaalin näyttelyssä, sekä Pormestarintalon Valopuistossa viime syksynä nähtyjä, Kristiina Terva-Heinosen valmistamia meduusoja. Näyttely henkii luovuutta ja yhteisöllisyyttä, mutta ennen muuta leikkiä ja iloa taiteen ääressä.
Näyttelyssä kävijät pääsevät itse osallistumaan teosten tekemiseen paikan päällä, mm. jatkamaan meriaiheista satua, tekemään omia sattumarunoja sekä liikkumaan ja leikkimään näyttelyn maailmassa.
Näyttely kutsuu päiväkodin lasten esimerkein ja toiminnallisin tehtävä-ehdotuksin osallistujia myös pohtimaan meren merkitystä ja omaa suhdetta siihen; jos suhtaudumme mereen näyttelyn nimen mukaisesti ystävänä, miten se vaikuttaa toimintaamme ja käyttäytymiseemme vesillä ja vesien äärellä. Tähän liittyen näyttelyyn syntyykin kolmen viikon aikana osallistava teos: näyttelyssä vierailevat voivat tuoda tullessaan n. 15x15cm kokoisen kartongille, pahville tai vaikka kierrätetylle tapetinpalalle askarrellun, pyöreähkön ”kalan suomun”, johon kirjoitetaan meren hoivaamiseen, huolenpitoon ja suojelemiseen liittyviä lupauksia, esim. ”Kesän uimarantaretkillä en roskaa uimarantaa, vaan vien aina roskat pois rannalta roskikseen”. Valmiit suomut kiinnitetään galleriaan tehtyyn yhteisöteospohjaan, kalakehykseen, suomupeitteen muotoon.